Hoe schrijf je een goede online vacature?

Een vacature schrijven is niet even easy-peasy-lemon-squeezy. Zeker als het gaat om een online vacature, gezien de spanningsboog van websitebezoekers erg kort is. Dus, hoe pak je dat goed aan?
Download Template

Liever de vlog kijken over online vacatures? Klik op deze zin!

Een goede voorbereiding is het halve werk, met alles, dus ook met het schrijven van een online vacature. Voordat je überhaupt begint, moet je in de juiste mindset komen. Leef je in in de kandidaat die je wilt aannemen. Bedenk niet alleen wie hij of zij is, maar ook: hoe denkt hij of zij, wat wil hij of zij en wat voelt hij of zij. Daarna denk je na over je vacature: wat wil jouw bedrijf van deze kandidaat?

Houd deze mindset vast en voordat je begint met typen, schrijf je de volgende elementen in het klad op:

 • Wat houdt de vacature precies in?
 • Waar staat jouw bedrijf/merk voor?
 • Welke voordelen zitten er in voor de potentiële kandidaat?

Na dit te hebben opgeschreven kan je beginnen.

Opbouw van de vacaturetekst

Tijd om de vacature daadwerkelijk te schrijven. De vacaturetekst bestaat uit een opbouw: het frame. Zet eerst dit frame neer en vul het vervolgens in of download bovenstaande template. Let’s start!

1. Vacature titel: de naam van de functie

Het doel van de titel is dat de vacature snel gevonden kan worden op het internet. Deze moet dus SEO-proof zijn. Onderzoek de populairste vacaturetitels van deze functie. Op basis van dit onderzoek kies je de vacaturetitel. Handig is om hierbij Google Trends in te zetten. Gebruik daarnaast een titel die makkelijk te herkennen is binnen de bedrijfstak.

2. Omschrijving van jouw merk

Begin met de mission statement van jouw bedrijf. Daar staan jullie immers voor en het is de bedoeling dat de nieuwe werknemer daar ook voor gaat staan. Beschrijf verder het volgende in een lopend verhaal:

 • Producten en diensten van het bedrijf
 • Werksfeer van de functie
 • Werkcultuur
3. Blok met praktische zaken

Laat een designer een blok opmaken met de onderstaande praktische zaken erin. Zo worden de belangrijkste zaken voor een kandidaat meteen uitgelicht:

 • Locatie van de functie
 • Aantal uur per week
 • Bruto salaris per maand
 • Contactgegevens van de recruiter (liefst met foto)

En zet onder dit designblok een button waarmee je automatisch, wanneer je erop klikt, naar het sollicitatieformulier wordt geleid: dat is wel zo makkelijk.

4. Beschrijving van de functie

Beschrijf de online vacature zo, dat iemand die niet bekend is met jouw bedrijf en de functie, na het lezen van de online vacature precies weet waar jouw bedrijf voor staat en wat er straks van hem of haar verwacht wordt. Beschrijf hoe een gemiddelde werkweek (of werkdag) eruitziet en gebruik daarbij:

 • Waarom?
 • Wat?
 • Hoe?

Zet er ook de verantwoordelijkheden neer en priotiseer ze op hoe belangrijk ze zijn.

5. Voordelen sectie

Welke voordelen zijn er in deze functie voor de kandidaat? Schrijf de volgende elementen beargumenteerd uit:

 • Salaris
 • Ontwikkelingsplannen
 • Zet een spotlight op de USP’s (Unique Selling Points)
6. Call to action

Eindig met een formulier en button waarmee je potentiële kandidaten direct hun gegevens kunnen achterlaten en zo het sollicitatieproces kunnen starten. Dit is je CTA (call to action): het doel van de vacature.

7. Privacy policy

Vermeld de privacy policy altijd na het formulier in de online vacature, omdat je gegevens van kandidaten aan het verzamelen bent. Check de privacy policy eventueel met de juridische afdeling, zeker nu de GDPR/AVG van kracht is.

Kortom…

Nu heb je de body van de online vacaturetekst. Alleen is elke online vacature weer anders en schrijft elke recruiter ook weer anders. Hieronder volgen een aantal tips waarmee jij je online vacaturetekst helemaal eigen kunt maken:

 • Kies de juiste woorden. De online vacature moet een plaatje schetsen van een functie waar de kandidaat zich thuis voelt. Je moet woorden en zinsopbouw gebruiken die de kandidaat (lees: doelgroep) aanspreekt alsof het in hun eigen taal geschreven is. Gebruik hiervoor ‘catchy’ headers en bullet points, zodat de tekst makkelijk te volgen is.
 • Verantwoordelijkheden. Vergeet niet de verantwoordelijkheden van de functie te noemen. Priotiseer 4 tot 6 verantwoordelijkheden in een lijst met bullitpoints. Voorzie de tekst van details die gaan over de dagelijkse bezigheden die de kandidaat in deze functie gaat uitvoeren. Schrijf dit in actieve vorm van wervende woorden en zinnen.
 • Vaardigheden. Benoem alleen de essentiële vaardigheden die een kandidaat moet bezitten. Je hoeft dus niet alle eisen en vaardigheden te noemen. Wees in wat je beschrijft specifiek, maar ook selectief!
In deze vlog leggen we uit hoe je een online vacature schrijft:
Petra de Niet

No Comments

Post a Comment